
Pečená kořenová zelenina s krémovým dipem z veganského sýra
Pečená kořenová zelenina je jednoduché, ale elegantní jídlo, které se hodí jak k nedělnímu obědu, tak i na slavnostní stůl. Díky karamelizovanému povrchu a jemně krémovému dipu z veganského sýra chutná sladko-slane a dokonale vyváženě.
ČAS
50 minut
MNOŽSTVÍ
3-4 porce
Kořenová zelenina se pečením krásně promění — získá karamelizovanou chuť, jemnou strukturu a zlatavý povrch. V kombinaci s lehce sladkým javorovým sirupem je sama o sobě skvělá, ale teprve s krémovým dipem z veganského sýra dostane jídlo úplně jiný rozměr. Tento recept je přitom velmi jednoduchý, takže se hodí i pro všední den, kdy chcete na stůl něco zdravého a zajímavého 🥕
Ingredience
Na zeleninu:
- 4 mrkve
- 4 petržely
- 2 PL olivového oleje
- 1 PL javorového sirupu
- sůl a černý pepř
Na dip:
- 100 g veganského sýra Greek White Block od Violife
- 1 ČL citronové šťávy
- 3 PL bílého rostlinného jogurtu
- 1 ČL olivového oleje
- 2 ČL lahůdkového droždí
- sůl
Postup
- Troubu předehřejeme na 200 °C. Zeleninu očistíme a podélně rozkrojíme napůl. V míse (nebo přímo na plechu) ji promícháme s olivovým olejem, javorovým sirupem, solí a pepřem.
- Mrkev a petržel rozložíme řeznou stranou dolů na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 40 minut, dokud není zelenina měkká a na povrchu zkaramelizovaná.
- Mezitím si připravíme dip — do mixéru vložíme veganský sýr, citronovou šťávu, jogurt, olivový olej, lahůdkové droždí a sůl. Mixujeme dohladka. Pokud je dip příliš hustý, přidáme trochu jogurtu, pokud příliš tekutý, zahustíme lahůdkovým droždím.
- Podáváme upečenou zeleninu ještě teplou s připraveným krémovým dipem.
Náš tip: Aby zelenina získala krásně zkaramelizovaný povrch, pečeme ji vždy řeznou stranou dolů a během pečení ji už neobracíme. Takto zůstane uvnitř měkká a na povrchu se vytvoří jemně sladká krusta 😋




Jak vám chutnalo? Podělte se v komentářích, jestli vás tahle kombinace zeleniny a dipu oslovila 🥕 Pro další tipy nás sledujte na Instagramu @simplyveggie.cz 🌱

