Kapustové závitky s ořechovou náplní na rajčatové omáčce

30. 10. 2022  •  AUTOR: PAVEL HNILO  •  FOTOGRAFIE: SIMPLY VEGGIE  •  PROSTORY: CASA LINUM

Kapustové, ale třeba i zelné nebo rýžové závitky, jsou jídlem, které se dělá všude po celém světě. V každé části světa narazíte na místní variantu plněných závitků a často to jsou právě listy této zeleniny. A kdo by neznal například nějakou verzi jarních závitků, že. Tato jídla jsou mnohdy hravá a střetávají se v nich ingredience, které se jinde jen tak nepotkají. Nebo nevyniknou tak dobře, jako zabalené k sobě tenkým chutným listem.

Recept z tohoto článku je přesně takový — netradiční a zajímavý. Do kapustového listu zabalíme směs rajčat, ořechů a rýže. Na první pohled možná nesourodá kombinace, která však perfektně funguje. Spolu s rajčatovou omáčkou a třeba čerstvými vařenými brambory tak vytvoříte opravdu vynikající jídlo, které bude ozdobou vašeho stolu.

Tento recept také dovoluje velkou míru improvizace. Suroviny v něm můžete měnit dle aktuální chuti. Nechcete kapustu? Použijete listy ze zelí. Ořechy můžete rozmixovat do jemné konzistence, ale také jen nasekat na malinké kousky a získat tak zase jinou chuť náplně. Omáčku si můžete přisladit a nebo třeba použít ještě výraznější druhy koření. Volba je jen a pouze na vás.

Kapustové závitky na rajčatové omáčce

70 MINUT  •  3 PORCE

Rajčata můžete použít čerstvá, ale pro tento recept se o trochu lépe hodí konzervovaná, protože se rychleji uvaří a je s nimi podstatně méně práce. A to se při takto delším receptu hodí. Vlašské ořechy mají výraznou chuť a vůni, a tvoří výborný kontrast s rajčaty. Množství náplně si lehce nastavíte pomocí vařené rýže a jejího množství. Kapustu povařte krátce, ale dejte pozor, aby byla dostatečně měkká. Ideálně si dejte do hrnce jeden zkušební list navíc, abyste jí mohli kousek ochutnat, zda je měkká i na skus.

INGREDIENCE

Omáčka

  • konzerva drcených rajčat (400 g)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL olivového oleje
  • ½ ČL mleté uzené papriky
  • ½ ČL mletého kmínu

Náplň

  • 70 g suché rýže
  • 40 g vlašských ořechů
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • ½ konzervy drcených rajčat (400 g)
  • 2 PL olivového oleje
  • ½ PL sójové omáčky
  • 1 ČL tymiánu
  • 1 ČL oregana
  • sůl a pepř

Závitek

  • 8 velkých listů kapusty
  • 1 PL olivového oleje

POSTUP

Omáčka

  1. V široké pánvi rozpálíme olej a poté ztlumíme na středný výkon.
  2. Na pánev dáme česnek a opékáme asi 1 minutu.
  3. Vmícháme papriku, římský kmín chvíli pražíme a poté přidáme i rajčata z konzervy.
  4. Přivedeme k varu a na středním plamenu vaříme zhruba 5 minut.
  5. Po uvaření odstavíme bokem.

Náplň

  1. Rýži uvaříme dle návodu.
  2. Vlašské ořechy, 1 lžíci oleje a sójovou omáčku dáme do kuchyňského robotu.
  3. Mixujeme dojemna, ale ne příliš, jinak nám vznikne hmota podobná pyré.
  4. Na pánvi rozehřejeme zbylý olej a na něm necháme změknout nadrobno nakrájenou cibuli.
  5. Přidáme česnek a opékáme ještě další minutu.
  6. Poté vlijeme na pánev rajčata z konzervy i se šťávou a okořeníme tymiánem a oreganem.
  7. Dobře promícháme a přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a vaříme 5 minut.
  8. Vmícháme rýži a ořechovou směs, a mícháme, dokud nemá konzistenci vhodnou k plnění.
  9. Dochutíme solí a pepřem, a dáme stranou trochu vychladnout.

Zabalení a zapečení

  1. Pro zapečení předehřejeme troubu na 200 °C.
  2. Listy na zabalení připravíme tak, že z kapusty odřízneme tvrdý základ, aby šlo listy lehce loupat.
  3. Do nejtlustší části listu vyřežeme tvar “V”, díky tomu půjdou lépe rolovat.
  4. Listy dáme do velkého hrnce s vroucí vodou a vaříme přibližně 5 minut, dokud nejsou měkké.
  5. Scedíme je, propláchneme opatrně studenou vodou a znovu scedíme.
  6. Dva listy dáme přes sebe “V” výřezy směrem k sobě a polévkovou lžící naplníme.
  7. Množstvím náplně určíme velikost závitku a opatrně zabalíme.
  8. Do zapékací misky dáme připravenou rajčatovou omáčku a na ni pokládáme řezem dolů závitky.
  9. Zakápneme olivovým olejem, vložíme do trouby a pečeme 20-25 minut, dokud se omáčka neprohřeje a nebublá.

Ačkoliv se tento recept na první pohled zdá složitý, není tomu úplně tak. Stačí si předem poctivě rozplánovat kroky. Když se vám to povede dobře, tak postup není nijak náročný a ani délka vaření není moc dlouhá. Vaření takového receptu vás potom bude bavit, protože pokaždé zjistíte, že jde něco udělat trošku jinak. A nebo vyměnit některou z ingrediencí.

Rozhodně se nemusíte bát kontrastu chutí. Pokud rádi experimentujete, je tento recept stvořený pro vás. A pokud si třeba potrpíte na honosnější nedělní oběd, tak tyto kapustové závitky s omáčkou a přílohou jsou pro tuto příležitost ideální.

Máte i vy rádi závitky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *