Podzimní krémová polévka z dýně hokaido nebo cuket

25. 09. 2022  •  AUTOR: LUDMILA BORYSENKO HRADILOVÁ  •  FOTOGRAFIE: SIMPLY VEGGIE  •  PROSTORY: CASA LINUM

Poslední týdny léta už nám zamávaly svým hřejivým šátkem a první týdny podzimu nám uplynuly rychle jako voda. Léto však po sobě zanechalo vzpomínky v podobě zralého ovoce a zeleniny, mezi které patří například cukety. Začátkém podzimu na polích dozrávají malé i velké dýně, které nám poskytnou chutnou stravu i v průběhu dalších pestrých měsíců.

Právě proto jsem se rozhodla s vámi podělit o recept na dvě jednoduché, rychlé a syté polévky ze sezonních surovin. Podzim je časem dozrávání mnohé zeleniny jakou jsou například brambory, cibule a většina kořenové zeleniny. V receptech nenajdete nic, co by se zrovna nedalo sklidit na zahrádce, nepočitáme-li citrony a zázvor. Když si recepty porovnáte, tak zjistíte, že jsou téměř stejné. Zvolila jsem spíše univerzální verzi pro obě polévky, aby jste měli možnost projevit svou tvořivost a doplnit je podle toho, jak to sami máte rádi.

No a teď už k samotným receptům. Uvidíte, že je zvládnete jedna-dvě. Výhodou krémové polévky je to, že se na ní téměř nedá co pokazit. Nepřipálí se, kousky zeleniny nemusí být stejné, protože se poté stejně rozmixují a dochucovat můžete i během mixování.

Polévka z dýně hokaido

70 MINUT  •  4 PORCE

Dýně hokaido má oproti ostatním dýním asi nejširší využití v kuchyni. Dá se připravit na mnoho způsobů a to jak slaných, tak i sladkých. Výhodou je, že má vysoký obsah vlákniny a je lehce nasládla. V něčem by se mohla rovna dýni máslové, ta však mívá oproti hokaido mnohem dvrdší slupku. Právě ve slupkách se náchází mnoho cenných látek pro náš organismus, a tak pokud používáte hokaido, která není vylože přezrála, zkuste ji neloupat.

INGREDIENCE

  • ½ dýně hokaido
  • 250 g brambor
  • ½ větší cibule
  • ⅛ celeru
  • 1 ks bobkového listu
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 ČL Mahá koření
  • 2 ČL soli
  • 10 g zázvoru
  • 2 PL slunečnicového oleje
  • 1 l vody
  • ¼ citronu
  • dýňová semínka, čerstvá petrželka

POSTUP

  1. Dýni rozkrojíme napůl, vydlabeme semínka a oloupeme. Poté ji nakrájíme na velké kousky. Oloupeme a nakrájíme také brambory, cibuli a celer.
  2. Ve větším kastrolku přivedeme vodu k varu, dáme do ní všechnu nakrájenou zeleninu, bobkový list a Mahá koření.
  3. Vaříme vše na mírném ohni cca 30 minut, poté přidáme sůl, olej a česnek. Vaříme dalších 15 minut nebo než je všechna zelenina měkká.
  4. Nakonci přidáme najemno nastrouhaný zázvor a šťávu z citronu.
  5. Uvařenou směs necháme 10 minut pod pokličkou odstát a vše (i s vodou) rozmixujeme tyčovým mixérem, aby polévka získala jemně krémovou konzistenci.
  6. Hotovou polévku podáváme s praženými dýňovými semínky a najemno nakrájenou čerstvou petrželkou.

Ani dýně hokaido není vždy dokonalá, někdy narazíte na kus přílíš vodnatý či hořký. To pak můžete kořenit a přebíjet chuť jak chcete, ale stejně nejspíš skončí v koši. Proto před přípravou nejdříve ochutnejte kousíček, zda je v pořádku. Týká se to zvláště starších dýní, které máte například uskladněné od podzimu až do jara.

Polévka z cuket

70 MINUT  •  4 PORCE

Cukety už sice nejsou úplně v sézoně, jsem si však jistá, že vás stále může navštívit nějaký hodný soused, který vám ze své zahrádky donese poslední cuketovou úrodu. Na cuketách je skvelé, že se do polévky hodí jak mladé, tak i lehce přezrálé, ty stačí jen oloupat, aby se do polévky nedostaly tvrdší kousky. Cukety jsou výživné a jsou nejen velkým zdrojem vlákniny, ale i bílkovin. Jídla z nich vás zasytí jak při horkých dnech, kdy si chcete dát něco lehčího, tak i při chladnějších podzimních večerech, kdy si je můžete připravit na teplý způsob.

INGREDIENCE

  • 2 cukety (cca 500 g)
  • 250 g brambor
  • ½ větší cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 menší kořen petržele
  • 1 ks bobkového listu
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 ČL Mahá koření
  • 2 ČL soli
  • 2 PL slunečnicového oleje
  • 1 l vody
  • ¼ citronu
  • trocha pepře
  • slunečnicová semínka, čerstvá bazalka/petrželka/tymián

POSTUP

  1. Cukety pořádně omyjeme a nakrájíme na větší kostičky. Pokud jsme pro přípravu polévky vybrali zlehka přezralou cuketu, pro jistotu ji oloupeme. Brambory, cibuli, kořen petržele a mrkev oloupeme a nakrájíme na kousky zhruba stejné jako cuketu.
  2. Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu, vložíme do ní všechnu nakrájenou zeleninu, ke které přidáme také bobkový list a Mahá koření.
  3. Vaříme na mírném ohni cca 30 minut nebo dokud není všechna zelenina měkká. Poté přidáme sůl, olej, česnek a černý pepř podle chuti a vaříme dalších 10 minut.
  4. Na konci přidáme šťávu z citronu, zakryjeme pokličkou a necháme 10 minut odstát, aby se chutě krásně propojily. Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem, aby polévka získala jemně krémovou konzistenci.
  5. Hotovou polévku doplníme praženými slunečnicovými semínky.

Obě krémové polévky chutnají skvělé také s chlebovymi krutony nebo na páře upravenou brokolicí/květákem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *