Hustá podzimní polévka z černé čočky a kořenové zeleniny

25. 11. 2022  •  AUTOR: Ludmila Borysenko Hradilová  •  FOTOGRAFIE: SIMPLY VEGGIE  •  PROSTORY: CASA LINUM

Všude kolem nás už svítí Vánoční ozdoby, nesmíme však zapomínat, že podzim je stále mezi námi. Dnes jsme se s vámi rozhodli podělit o recept na polévku, která vás potěší jak během podzimních, tak i zimních dní. Vše, co v receptu najdete, se dá celoročně bez problému sehant. Zkuste nahlédnout do nejbližšího bezobalovhého obchůdku, třeba právě tam objevíte černou čočku a Hrašku, které si pak můžete odnést v takovém množství, které si sami zvolíte.

Jelikož se jedná o sérii rychlých sezonních pokrmů, i tato polévka vám na přípravu zabere ani ne hodinu času.

Já sama jsem se s černou čočkou – belugou – setkala teprve před pár lety. Překvapila mě její jemná chuť, sytost a poměrně rychlá doba přípravy. I když je u nás známější čočka zelená případně červená, jsem si téměř jistá, že i vy si oblíbíte tento třetí druh čočky.

Čočková polévka

50 MINUT  •  4 PORCE

Černá čočka je stejně jako ostatní luštěniny bohatá na bílkoviny a další cenné látky, v čem se však liší je to, že nenadýmá. Zahuštěná polévka je v kombinaci s kořenovou zeleninou dostačující jako samostatný pokrm. Můžete ji však doplnit i nějakou neutrální přílohou.

INGREDIENCE

  • 150 g suché černé čočky
  • 2 mrkve
  • 1 kořen petržele
  • ½ větší cibule
  • 35 g Hrašky na zahušťování
  • šťáva z ¼ citronu
  • 2 PL slunečnicového oleje
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 ČL Mahá koření
  • sůl
  • voda
  • čerstvý tymián nebo petrželka

POSTUP

  1. Nejprve namočíme čočku přes noc, díky tomu se pak uvaří mnohem rychleji. Pokud čočku zapomenete namočit, stačí ji opláchnout a povařit ji trochu déle.
  2. Po namočení čočku pořádně propláchneme a vaříme s 500 ml vody a bobkovým listem cca 15 minut.
  3. Mezitím si v misce rozmícháme Hrašku s vodou a připravíme si všechnu zeleninu. Mrkev a kořen petržele nakrájíme na jemná půlkolečka, cibuli rozkrojíme na čtvrtiny a dále nakrájíme na jemné proužky.
  4. Po 15 minutách přidáme k čočce tekutou směs z Hrašky, promícháme, přidáme všechnu zeleninu, Mahá koření, olej a sůl. Vaříme na mírném ohni za občasného promíchávání cca 25 minut.
  5. Po uvaření přidáme šťávu z citronu, doladíme slanost podle chuti a necháme chvíli odstát.
  6. Polévku podáváme teplou s čerstvými bylinkami.

Chcete svůj jídelníček obohatit o něco nového, rozhodně doporučuji ochutnat černou čočku, ať už v naší polévkové verzi nebo v jiné podobě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *