25. 11. 2022 • AUTOR: Ludmila Borysenko Hradilová • FOTOGRAFIE: SIMPLY VEGGIE • PROSTORY: CASA LINUM
Všude kolem nás už svítí Vánoční ozdoby, nesmíme však zapomínat, že podzim je stále mezi námi. Dnes jsme se s vámi rozhodli podělit o recept na polévku, která vás potěší jak během podzimních, tak i zimních dní. Vše, co v receptu najdete, se dá celoročně bez problému sehant. Zkuste nahlédnout do nejbližšího bezobalovhého obchůdku, třeba právě tam objevíte černou čočku a Hrašku, které si pak můžete odnést v takovém množství, které si sami zvolíte.
Jelikož se jedná o sérii rychlých sezonních pokrmů, i tato polévka vám na přípravu zabere ani ne hodinu času.
Já sama jsem se s černou čočkou – belugou – setkala teprve před pár lety. Překvapila mě její jemná chuť, sytost a poměrně rychlá doba přípravy. I když je u nás známější čočka zelená případně červená, jsem si téměř jistá, že i vy si oblíbíte tento třetí druh čočky.
Čočková polévka
50 MINUT • 4 PORCE
Černá čočka je stejně jako ostatní luštěniny bohatá na bílkoviny a další cenné látky, v čem se však liší je to, že nenadýmá. Zahuštěná polévka je v kombinaci s kořenovou zeleninou dostačující jako samostatný pokrm. Můžete ji však doplnit i nějakou neutrální přílohou.
INGREDIENCE
- 150 g suché černé čočky
- 2 mrkve
- 1 kořen petržele
- ½ větší cibule
- 35 g Hrašky na zahušťování
- šťáva z ¼ citronu
- 2 PL slunečnicového oleje
- 1 ks bobkového listu
- 1 ČL Mahá koření
- sůl
- voda
- čerstvý tymián nebo petrželka
POSTUP
- Nejprve namočíme čočku přes noc, díky tomu se pak uvaří mnohem rychleji. Pokud čočku zapomenete namočit, stačí ji opláchnout a povařit ji trochu déle.
- Po namočení čočku pořádně propláchneme a vaříme s 500 ml vody a bobkovým listem cca 15 minut.
- Mezitím si v misce rozmícháme Hrašku s vodou a připravíme si všechnu zeleninu. Mrkev a kořen petržele nakrájíme na jemná půlkolečka, cibuli rozkrojíme na čtvrtiny a dále nakrájíme na jemné proužky.
- Po 15 minutách přidáme k čočce tekutou směs z Hrašky, promícháme, přidáme všechnu zeleninu, Mahá koření, olej a sůl. Vaříme na mírném ohni za občasného promíchávání cca 25 minut.
- Po uvaření přidáme šťávu z citronu, doladíme slanost podle chuti a necháme chvíli odstát.
- Polévku podáváme teplou s čerstvými bylinkami.
Chcete svůj jídelníček obohatit o něco nového, rozhodně doporučuji ochutnat černou čočku, ať už v naší polévkové verzi nebo v jiné podobě.