Domácí veganské dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

29. 04. 2024  •  AUTOR: PAVEL HNILO  •  FOTOGRAFIE: SIMPLY VEGGIE

Když se řekne dukátové buchtičky, tak si okamžitě vybavím sladkou chuť dětství. Ať už se jednalo o domácí nebo ty školní, tak jsem je vždy měl rád. Malé nasládlé buchtičky přelité vanilkovým krémem. Ten byl — v té domácí verzi — provoněný občas i troškou rumu. Člověk si hned vzpomene, jak málo stačilo ke štěstí.

Jako malý strávník jsem nikdy recept na dukátové buchtičky neřešil a nedocenil. Jako dospělý se na něj dívám už jinak. Není to rychlý jednoduchý recept. Jsou to přeci jen buchtičky — ty kynou a potřebují svůj čas a postup. Když však tomuto receptu dopřejete vše důležité, pověnujete se mu a jak se tak říká — dáte do něj i kousek sebe, tak vám z něj vyjde dokonalé jídlo, na kterém si sladce pochutnáte.

Domácí dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

🕐   180 MINUT
👤   3 PORCE

Pokud si občas dáte rádi i sladký oběd, tak buchtičky s krémem jsou ideální variantou. Dukátové buchtičky si klidně můžete připravit předem a vanilkový krém je za minutku hotový. Jsou vhodné i na přinesení do práce, což moc sladkých obědových jídel není, protože rychle ztrácejí svou původní čerstvou chuť. Buchtičkám s krémem se to nestane.

INGREDIENCE

Buchtičky

  • 250 g hladké mouky
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 25 g třtinového cukru
  • 7 g sušené droždí
  • špetka soli

Vanilkový krém

  • 1 vanilkový puding v prášku
  • 700 ml rostlinného mléka
  • 2 PL třtinového cukru
  • volitelně 2 lžíce rumu

POSTUP

  1. Vlažné mléko smícháme ve velkém hrnku s mlékem a poté přidáme droždí. Necháme v teple postát asi 10 minut, až naběhne kvásek.
  2. Do mísy si nasypeme mouku a uděláme si v ní prostor na kvásek, ten do ní vlijeme a přidáme i olej. Z této směsi vypracujeme těsto, které necháme kynout přibližně hodinu.
  3. Jakmile těsto vykyne, tak ho rozdělíme na 4 díly a z každého dílu vyválíme válec.
  4. Válce z těsta nakrájíme na dukátky, ty položíme na předem vymazaný nebo vystlaný plech a necháme kynout ještě 30 minut.
  5. Vrch buchtiček poté potřeme rozpuštěným máslem a pečeme je na 180 °C přibližně 30 minut.
  6. Mezitím si nachystáme krém a důkladně smícháme puding se 150 ml rostlinného mléka.
  7. Zbývající mléko dáme do hrnce, přidáme do něj cukr a 2 lžíce rumu a přivedeme do varu.
  8. Do horkého mléka přidáme pudingovou směs a za stálého míchaní vaříme asi 2-3 minuty, dokud nemude krém hustý.
  9. Upečené buchtičky necháme pár minut vychladnout, poté je rozdělíme a dáme na talíř, a všechno přelijeme vanilkovým krémem.

Příprava dukátových buchtiček se nijak speciálně neliší od přípravy jiných kynutých těst tohoto typu. Základem je dobře udělaný kvásek a ačkoliv jsme pro tento recept využili sušené droždí, tak já osobně jsem zastáncem klasické kostky. Lépe se mi s tímto typem droždí pracuje a skvěle zapadá do nostalgické mozaiky, když zavzpomínám na to, jak se dukátové buchtičky dělávaly u nás doma, za mého dětství.

Pokud se vám kvásek podaří, tak příprava těsta už je hračka. U kvásku je nejdůležitější, aby se droždí míchalo s mlékem vlažným, ale ne moc horkým. Přílišné horko by droždí zabilo a kvásek by nevyšel. Přílišným horkem myslím teplotu nad cca 43 °C.

Krém, který dáte na buchtičky, může být úplně jednoduchý z pudinkového prášku nebo i přímo z prášku s názvem Krém na dukátové buchtičky. Pokud však chcete z tohoto jídla vytáhnout více, tak s chutí do toho. Je libo pravá vanilka, trocha rumu nebo jiná tajná přísada? Určitě při diskuzích s dalšími milovníky buchtiček zjistíte, že prakticky každý má ten svůj domácí recept na krém. A v tom je jeho hlavní kouzlo.

Veganské dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Máte i vy příjemné vzpomínky na dukátové buchtičky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *